22.12.2013

Menetys.

Erään ystäväni äiti sairastaa syöpää ja aloimme pohtia kumpi on vaikeampaa, se että äiti kuolee yllättäen kuten minun tapauksessani vai se, että sen kuoleman tietää jo etukäteen. Valitettavasti tässä ystäväni äidin tapauksessa syöpää ei voida parantaa, eikä hänellä ole enää elinaikaa kovin paljon jäljellä. Ystäväni sanoi olevansa onnellinen siitä, että on pystynyt valmistautumaan äitinsä kuolemaan jo etukäteen. Olimme samaa mieltä siitä, että shokki se tulee joka tapauksessa olemaan, kun yhtenä päivänä hänen äitinsä nukkuu pois, mutta ei välttämättä ihan samanlainen kuin se, minkä vaikka minä koin.

Oikeastaan tässä olisi ehkä parempi miettiä vaikka isäni kuolemaa äitini kuoleman sijasta, sillä on vielä aivan eri asia, jos vanhempi kuolee yllättäen tapaturmaisesti kuin se, että hän tappaa itse itsensä.

Ystäväni on kohta vuoden elänyt tietäen, että jonain päivänä melko pian hän menettää äitinsä. En voi edes kuvitella kuinka kuluttavaa ja hirveää se on. Totta kai siinä on hyvätkin puolensa, että siihen kuolemaan pystyy valmistautumaan jo etukäteen ja on mahdollisuus tehdä ja sanoa niitä asioita, joita haluaa ennen toisen poismenoa, mutta ystävänikin suree jo etukäteen jotain sellaista, mitä ei ole vielä tapahtunut. Onko se suru sen vuoksi sitten yhtään vähäisempää sen jälkeen, kun hänen äitinsä tosiaan menehtyy? Vaikka sen tietää, siihen ei varmasti pysty mitenkään valmistautumaan täysin. Ei surutyötä pysty tekemään etukäteen (ainakaan täysin), sillä ei etukäteen voi millään tietää mitä tuntee ja ajattelee sitten, kun se äiti lopulta onkin kuollut.
 
Mitä mieltä te olette? Olisiko teistä parempi tietää jo paljon etukäteen, että joku läheisenne tulee menehtymään vai olisiko helpompaa, mikäli se tulisi täysin yllätyksenä? Helppoa se ei ole tietenkään kummassakaan vaihtoehdossa...

4 kommenttia:

 1. Haluisin kyl ite tietää jo etukäteen :/

  Hyvää joulua muuten!

  VastaaPoista
 2. Aikamoista toi sun elämä, tuntuu vähän et menee jo tarinoinnin puolelle.. vaikka mistä sitä tietää. Netti on täynnä uskomattomia tarinoita aitoja ja keksittyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti tällaista voi todella jonkun elämä olla.

   Poista