23.10.2013

Sanat satuttavat.

Siskoni on aina ollut äkkipikainen ja tuo piirre tuli esiin taas eilen, kun kävimme viemässä vanhempiemme haudoille kynttilät. Olimme juuri lähdössä äidin haudalta, kun näimme erään äitini hyvän ystävän tulevan meitä kohti. Tajusin jo siinä vaiheessa, että tästä ei seuraa mitään hyvää. Kyseinen nainen (kutsutaan häntä vaikka Minnaksi) on aiemmin antanut olettaa, että on meidän syymme, tai varsinkin siskoni syy, että äitimme on nyt kuollut. Me emme yritäneet tarpeeksi eikä Amanda ollut hänen mielestään riittävästi äitini ja muun perheen tukena isämme kuoleman jälkeen. Kuuluuko asia edes hänelle? Ei oikeastaan, mutta mielipiteensä hän on joka tapauksessa tuonut esille useaan otteeseen, eikä tämä kerta ollut ensimmäinen, kun Amanda ottaa hänen kanssaan yhteen.

Tilanne kehittyi lopulta niin nopeasti, etten edes muista kunnolla miten se sai alkunsa, mutta hetken päästä jouduin jo pidättelemään siskoani, ettei hän kävisi Minnan kimppuun. Pienen sananvaihdon ja molemminpuoleisen vittuilun jälkeen Minna sanoi Amalle, ettei hän edes ansaitsisi äitiä elämäänsä eikä ole ihme, että äiti teki itsemurhan, kun hänellä on tuollainen tytär. En voi käsittää miten aikuinen ihminen edes kehtaa sanoa mitään tuollaista. Ihan käsittämätöntä... Okei, eivät ne Amandan "vitun lehmä painu helvettiin täältä" -kommentitkaan mitään kovin ystävällisiä olleet, mutta voiko tuollaisen jälkeen mitään muuta odottaakaan?
 
Sain lopulta väkisin kiskoa itkevän ja huutavan siskoni pois paikalta ja autoon. Olen aivan varma, että Amanda olisi mennyt ja lyönyt Minnaa, mikäli olisi törmännyt tähän yksin. Toisaalta en yhtään ihmettele sitä, mutta en myöskään hyväksy väkivaltaa edes tuollaisessa tilanteessa. Ama on todella herkkä kaikelle mikä liittyy äitiini ja hänellä on muutenkin tapana ottaa todella helposti kaikki asiat turhan henkilökohtaisesti. Olen ennenkin sanonut Amalle, että Minnan puheet voi jättää ihan omaan arvoonsa ja nuokin sanat hän sanoi vain, koska tiesi Amandan hermostuvan ja suuttuvan. En voi käsittää miten äiti on voinut olla niin hyvä ystävä ihmisen kanssa, joka ehdoin tahdoin haluaa satuttaa ja loukata muita... Valitettavasti maailmaan mahtuu monenlaisia ihmisiä ja olen itsekin saanut kokea vastaavanlaista käytöstä.

9 kommenttia:

 1. voi olla hyvinkin mahollista että tämä minna on vielä myös rikki hyvän ystävänsä menettämisestä eikä osaa käsitellä tätä menetystä oikealla tavalla vaan yrittää löytää syyllisiä äitisi kuolemalle, ja hänkin varmasti pohtii monia kysymyksiä mielessään. se ei tietenkään oikeuta tuollaista käytöstä, mutta ehkä näin voisit ymmärtää minnaa paremmin. toivottavasti asiat kääntyvät parhain päin! -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän toki, että tuo kaikki on varmasti siinä taustalla vaikuttamassa, mutta vaikka hänen surunsa olisi kuinka suuri tahansa, ei se oikeuta tuollaisiin tekoihin ja sanoihin. Ihmiset etsivät lähes aina syyllistä, kun joku kuolee ja se on ihan ymmärrettävää :/

   Poista
 2. Aivan hirveää käyttäytymistä! Oliko tämä minna tulossa myös äitisi haudalle?

  Sinä et ole vastuussa tai selitysvelassa sisaresi käyttäytymisestä, vaikka toki ymmärrän, että se sinua harmittaa.

  Tuli mieleen, että voisitko kirjoittaa tälle minnalle pienen kirjeen. Kertoisit mitä ajattelet äitisi kuolemasta, minnasta ja hänen käyttäytymisestään ja avoimesti kertoisit myös miten hänen sanansa satuttavat ja että toivoisit häneltä aikuismaisempaa (hän lienee teitä siskoksia vanhempi?) käytöstä varsinkin näin suruaikana. Kirjoittaessa on helpompi hillitä itsensä, voi miettiä sanomisiaan ja hioa tekstiä ystävälliseksi.

  Toivon todella että tämä minna voisi YMMÄRTÄÄ mitä hän käytöksellään aiheuttaa - lisätuskaa jo ennestäänkin surun uuvuttamalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tulossa ja sen luo hän jäi, kun me siskoni kanssa lähdimme. Ei yhtään hullumpi idea tuo kirjeen kirjoittaminen, tosin en tiedä miten sen hänelle saisin toimitettua. Jollain tavalla olisi ehkä hyvä saada tämäkin asia selvitettyä, ettei kukaan joudu enää kärsimään tällaisen asian takia, kun sitä surua on muutenkin jo liiaksi.

   Toivon myös, että tietääkseni pian jo 50-vuotias nainen ymmärtäisi kuinka paljon pahaa mieltä hän saa käytöksellään aikaan. Vaikea uskoa, että hänen omakaan olonsa siitä yhtään helpottuu, vaikka hän kuinka solvaisi muita ihmisiä.

   Poista
 3. Toi on aivan samanlaista, mitä kerroinki sulle ite kokeneeni mun isäni suvun puolelta! Toi on inhottavaa! Aikuisen pitäis olla tukemassa ja tuomassa turvaa, en voi käsittää, miten tollasia ääliöitä riittää tässä maailmassa! Miten tollaset ihmiset voi vaan porskuttaa eteenpäin eikä kokee kurjia asioita?!

  -Helmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta ja mullekin tuli tosta ihan mieleen ne jutut, mistä sä kerroit :/ Ihan käsittämätöntä touhua...

   Poista
 4. EI se oo lasten tehtävä huolehtia että äiti pärjää, vaan toistepäin. Miks tää minna olettaa että teijän olis pitäny huolehtia siitä. Tosi kohtuutonta aikuiselta ihmiseltä, mut tosiaan kaikki käy suree eri tavalla ja tän minnan on nyt ilmeisesti helpompi purkaa se sun siskoon. Koittakaa jaksaa, vielä se tulee pahottelemaan käytöstää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. En tosiaan tiedä miksi hän meitä syyttää asiasta, kun ei se munkaan mielestä ole lasten tehtävä tukea vanhempaansa tilanteessa, jossa on itse aivan yhtä rikki. Valitettavasti tuollaisia ihmisiä on enemmänkin, toivottavasit Minna joskus ymmärtää kuinka paljon harmia on käytöksellään aiheuttanut ja kuinka naurettavaa se ylipäänsä on :/

   Poista